Autisme? Een onbezorgd dagje uit met de Autipas!

Home / Algemeen / Autisme? Een onbezorgd dagje uit met de Autipas!

Als je autisme hebt, stuit je wel eens op onbegrip. Het is een (vaak) onzichtbare aandoening, die soms moeilijk uit te leggen valt. Daarom heeft de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) de Autipas ontwikkeld. De pas helpt je om autisme op een makkelijke en duidelijke manier uit te leggen aan vreemden en instanties. Omdat de kenmerken van autisme per persoon verschillen, heb je de mogelijkheid om op de pas aan te vinken welke kenmerken van toepassing zijn op jou of je kind.

De Autipas is ook handig als je eens een dagje weg wilt, naar een pretpark, dierentuin of museum bijvoorbeeld. Veel autistische kinderen hebben moeite met wachtrijen en de drukte om zich heen. Daarom bieden veel pretparken op vertoon van de Autipas een aantal voordelen. Soms krijgt de houder van de pas korting of mag de begeleider voor een gereduceerd bedrag naar binnen. In andere gevallen hoef je je niet aan de wachtrijen te houden, maar mag je rustig via de uitgang van de attractie naar binnen.

Heb je (nog) geen Autipas? Je vraagt hem aan via deze pagina. Hiervoor heb je wel een diagnosebevestiging van de huisarts nodig. Op de website staat precies hoe de aanvraag in zijn werk gaat.

De mensen van Uitmetkorting.nl hebben de Nederlandse pretparken, dierentuinen en musea gebeld en gevraagd of ze de Autipas kennen, accepteren en wat de mogelijkheden zijn. De uitkomsten van deze rondvraag zie je bij hen op de site. Het verschilt per dagattractie op welk aantal personen het voordeel van toepassing is.

Klik hier om naar http://www.uitmetkorting.nl/informatie/autipas te gaan.

Ook hebben zij onlangs het onderstaande overzicht gemaakt wat de mogelijkheden en tips zijn in pretparken voor mensen met ADHD of ADD: http://www.uitmetkorting.nl/informatie/adhd/