Zaterdag 18 november 2017 – Congres Weerbaarheid en mentale veerkracht

Home / Algemeen / Zaterdag 18 november 2017 – Congres Weerbaarheid en mentale veerkracht
Zaterdag 18 november 2017 – Congres Weerbaarheid en mentale veerkracht

Deze lezing heeft inmiddels plaatsgevonden. Benieuwd naar de inhoud? Klik hier om de hand-outs van de drie verschillende lezingen te downloaden!

Gericht op het versterken van de sociaal emotionele weerbaarheid van kinderen, jongeren, en onszelf.

Speciaal voor professionals uit zorg en onderwijs, ouders en andere geïnteresseerden delen we inzichten en interventies met betrekking tot het versterken van de sociaal emotionele weerbaarheid en mentale veerkracht.

Het is onze overtuiging dat kinderen die sterk en stevig in het leven staan, opgroeien tot sociale en weerbare volwassenen die oog hebben voor elkaar.

De sprekers die samen met ons invulling geven aan deze dag, zullen ieder op eigen wijze en vanuit hun eigen expertise toelichten waarom het zo belangrijk is om aandacht te besteden aan de ontwikkeling van de sociaal emotionele weerbaarheid bij kinderen en onszelf.

Dagprogramma

10.00-10.30 Informatiemarkt/ welkom

10.30-12.30 Lezing: Wat bepaalt onze veerkracht?

Michael Portzky is als neuropsycholoog verbonden aan het Psychiatrisch Centrum Gent-Sleidinge en is de auteur van zowat alle Nederlandstalige vragenlijsten over mentale veerkracht. In zijn lezing gaat hij in op de recente inzichten uit wetenschappelijk onderzoek en hij geeft antwoord op de volgende vragen: Is veerkracht een persoonlijkheidskenmerk of iets wat door onze omgeving wordt beïnvloed? Is veerkracht iets wat aangeboren is of kun je veerkracht aankweken? Kun je je eigen veerkracht meten? En kun je je eigen veerkracht ook laten groeien?
Portzky gaat op deze vragen in en legt uit hoe ons brein werkt en wat uiteindelijk bepalend is voor de veerkracht (weerbaarheid) van een persoon.
Daarnaast zal hij uitleggen hoe we veerkracht kunnen versterken. Als we beter begrijpen hoe iemands veerkracht wordt bepaald en hoe we dit kunnen versterken, kunnen we binnen ons eigen vakgebied, opvoeding en persoonlijke ontwikkeling aan de slag om kinderen en jongeren te helpen om sterk en stevig in het leven te (blijven) staan.

12.30-13.30 Lunch en informatiemarkt

13.30-15.00 Lezing: De positieve focus in de jeugdhulpverlening; from wrong to strong

Er is geen kind dat graag over problemen praat. Ze kijken liever vooruit en vinden het leuk ergens beter in te worden, in plaats van moeilijkheden te analyseren.
Fredrike Bannink nodigt u uit hetzelfde te doen en de focus te verleggen van het repareren van wat er mis is naar het bouwen aan wat er goed gaat: from wrong to strong.
Competentiegericht werken is niet meer weg te denken uit de (geestelijke) gezondheidszorg en het onderwijs. Voorbeelden hiervan zijn de positieve psychologie, de oplossingsgerichte therapie en de positieve cognitieve gedragstherapie.
De focus wordt verlegd van wat er mis is met kinderen en hun omgeving, hun beperkingen en wat er niet werkt naar wat er goed gaat, hun sterke kanten, en wat er wel werkt in hun leven.
Een goed voorbeeld hiervan is de grotere aandacht voor concepten als veerkracht, weerbaarheid, welbevinden en de groei-mindset.
In deze interactieve lezing zal Fredrike Bannink ingaan op het onderzoek en de toepassingen van deze concepten.
Deze positieve focus draagt niet alleen bij aan het welbevinden van kinderen en hun omgeving, maar ook van onszelf als hulpverleners, leerkrachten en ouders.
Fredrike Bannink is pionier van het eerste uur in het onderkennen en beschrijven van de mogelijkheden van deze competentiegerichte stromingen.
Zij is klinisch psycholoog, kinder- en jeugdpsycholoog specialist, en Master of Dispute Resolution.
Ze heeft een praktijk voor therapie, training, coaching en mediation in Amsterdam.
Ze is een internationaal keynote speaker, trainer en auteur van meer dan 30 boeken.
Bannink, F.P. & Kuiper, E.C. (2016). Oplossingsgerichte vragen aan kinderen en hun omgeving – in (g)gz en onderwijs. Amsterdam: Boom.
Voor meer informatie zie www.fredrikebannink.com

15.30-15.30 pauze en informatiemarkt

15.30-16.30 uur Lezing: Grit en de Groei Mindset als sleutel tot succes!

16.30-17.00 Dagafsluiting en informatiemarkt

Voor Mauro van de Looij (sport- en prestatiepsycholoog, jeugdtrainer bij PSV) en Martijn Bauer (sport- en prestatiepsycholoog, voormalig sportpsycholoog jeugdopleiding VVV-Venlo) vormen Grit en de Groei Mindset het fundament van hun werk. Zij merken als geen ander het effect van beide op het succes in loopbaan en sport.
Tijdens dit symposium leggen zij op bevlogen wijze uit hoe de Groei Mindset, zelfregulatie en GRIT van invloed zijn op de weerbaarheid van kinderen (en volwassen). Door middel van praktische voorbeelden uit de sport, arbeidswereld en het onderwijs zullen ze de meest recente theorie toelichten.
Middels interactie met u zorgen Mauro en Martijn ervoor dat het geleerde direct in de eigen praktijk kan worden toegepast.

 

[toggle_box]

[toggle_item title=”Informatie” active=”false”]

Locatie

Kempen Campus Veldhoven
Aula, gebouw Centraal
(3e gebouw vanaf rotonde)
Knegselseweg 30, Veldhoven

Parkeren
Parkeerterrein Kempen Campus, tevens mogelijk om in de woonwijk aan de overkant van de weg te parkeren.
Let op; vanwege het grote aantal bezoekers raden wij u aan op tijd te komen in verband met beperkte parkeerplaatsen!

[/toggle_item]

[toggle_item title=”Doelgroep” active=”false”]

Professionals uit zorg en onderwijsouders en overige geïnteresseerden die zich willen verdiepen in het vergroten van de sociaal emotionele weerbaarheid bij kinderen en jongeren.
Accreditatie door Registerleraar en SKJ.

[/toggle_item]

[toggle_item title=”Datum en Tijd” active=”false”]

Zaterdag 18 november
10.00- 16.30 uur

Studiebelasting 6,5 uur.

[/toggle_item]

[toggle_item title=”Accreditatie” active=”false”]

  • De scholing is door RegisterLeraar.nl gevalideerd voor 4 RU (registeruren).

  • De scholing is door SKJ geaccrediteerd voor jeugdwerkers (2,5 punt).

[/toggle_item]

[toggle_item title=”Prijzen en korting” active=”false”]

€98,00 (incl. lunch en goodiebag)

[button color=”#COLOR_CODE” background=”#COLOR_CODE” size=”large” src=”https://www.spectrumbrabant.nl/Inschrijvingen/Lezingen.php?id=126″]INSCHRIJVEN[/button]

Groepskorting van 10% bij minimale aanmelding van 10 personen
Groepskorting van 20% bij minimale aanmelding van 20 personen
Let op: voor groepskorting aanmelden via secretariaat@spectrumbrabant.nl

[/toggle_item]

[toggle_item title=”Informatiemarkt” active=”false”]

Graag willen we onze bezoekers prikkelen met interessante stands met materialen  gericht op de sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen en jongeren.

Om die reden nodigen we relevante organisaties uit deel te nemen aan de informatiemarkt.

De informatiemarkt is een belangrijk onderdeel van het congres. Deelnemers krijgen ruim de mogelijkheid de informatiemarkt, en dus ook uw stand, te bezoeken. Dit kan voor aanvang, in de beide pauzes en na afloop van de laatste lezing. Voor u als standhouder betekent dat, dat er gedurende vier momenten geïnteresseerden rondlopen.

Inschrijven

Uw organisatie mag op deze dag eigenlijk niet ontbreken. De Spectrum Brabant Academie nodigt u dan ook van harte uit om deel uit te maken van deze informatiemarkt. De deelname aan de informatiemarkt bedraagt € 125,- (excl. BTW), inclusief een tafel en een lunch. Geïnteresseerd? Stuur even een mailtje naar lgoris@spectrumbrabant.nl[/su_spoiler]

[/toggle_item]

[toggle_item title=”Download poster” active=”false”]

Download hier de gratis poster, hang hem op, deel hem uit en verspreid deze onder uw netwerk. Bedankt!

[/toggle_item]

[/toggle_box]

 

[button color=”#COLOR_CODE” background=”#COLOR_CODE” size=”large” src=”https://www.spectrumbrabant.nl/Inschrijvingen/Lezingen.php?id=126″]INSCHRIJVEN[/button]

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren