Daaaaag, eindexamenstress! Of toch niet?!

Daaaaag, eindexamenstress! Of toch niet?!

DOOR CARMEN RÜTTEN – Minister Slob heeft, zeer terecht en om begrijpelijke redenen, besloten, dat de eindexamens dit jaar niet op de reguliere wijze afgenomen zullen worden. De Corona-crisis heeft invloed op heel ons leven van alledag. Iets meer dan 195.000 leerlingen kunnen nu geen regulier eindexamen doen. Ze zullen niet, zoals velen vóór hen, in gigantische gymzalen of aula’s zitten zwoegen op hun eindexamen wiskunde, of op hun tekst voor Engels.

Sommigen zullen daar niet rouwig om zijn, want tja, zij staan er zo goed voor, dat ze wel zullen slagen. En geen stress meer, geen laatste toetsmoment, de vlag kan uit! Maar ook, geen laatste mogelijkheid om te laten zien wat je waard bent! En hoe gaat het met de leerlingen die er niet zo goed voorstaan? Die nu kantje-boord staan en die het zonder Centraal Schriftelijk waarschijnlijk niet zullen redden? Er komt een aangepaste norm heeft minister Slob beloofd, maar hoe het er allemaal uit gaat zien, blijft de vraag.

Er zijn al eindexamenkandidaten die elkaar feliciteren met hun diploma. Zij weten al dat ze zullen slagen, al gaan de schoolexamens wel grotendeels door en moeten er nog wel wat cijfers gehaald worden.

Bovendien, hoe zal het zijn? Waar is de euforie, de blijdschap na al dat harde werken van de afgelopen tijd? Komt dat verlossende telefoontje van je mentor wel? Komt de opluchting van het slagen en van het eindelijk van de middelbare school verlost zijn, toch wel of blijven de leerlingen achter met een wat leeg gevoel? Je hebt eindexamen gedaan, dus het is tijd voor een feestje! Maar dan? Geen eindexamenfeesten dit jaar? Of in afgeslankte vorm? Geen vakantie met zijn allen naar Chersonissos of Ibiza?

Het zal uiteindelijk moeten blijken hoe het allemaal gaat lopen en hoe we dit virus eerst eens onder controle kunnen krijgen, want dat is het belangrijkst: school of geen school, les of geen les, eindexamen of geen eindexamen, gezondheid gaat voor alles!