EMDR / Traumabehandeling

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van traumatische ervaringen. Dit kan zijn een schokkende ervaring, zoals een verkeersongeval of een geweldsmisdrijf. Maar ook voor andere ervaringen die veel invloed hebben gehad op de ontwikkeling van iemands leven zoals pesterijen of krenkingen in de jeugd, die in het hier-en-nu nog steeds invloed hebben kan de methode gebruikt worden. De therapievorm is tevens bij andere klachten effectief, zoals bijvoorbeeld bij meervoudige trauma’s, angstklachten en bij chronische pijn.

Hoe gaat EMDR in z’n werk?  Onze therapeut zal je vragen aan de gebeurtenis terug te denken inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Eerst gebeurt dit om meer informatie over de traumatische beleving te verzamelen. Daarna wordt het verwerkingsproces opgestart. Je therapeut zal vragen de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen. Maar nu gebeurt dit in combinatie met een afleidende ‘stimulus’. Dit kunnen handbewegingen zijn of knipperende lichtjes op een speciaal apparaatje. De therapeut zal vragen de aandacht hierop te richten en daarna de hand of lichtjes op ongeveer 30 centimeter afstand, voor het gezicht langs, heen en weer bewegen. Na elke set wordt er even rust genomen. Je zult vervolgens gevraagd worden wat er in gedachten naar boven komt. De EMDR procedure brengt doorgaans een hele stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Vaak verandert er wat. Je wordt na elke set oogbewegingen gevraagd je te concentreren op de meest opvallende verandering, waarna er een nieuwe set volgt.

Wat zijn de te verwachten effecten?  De aangeboden sets oogbewegingen zullen er langzamerhand toe leiden dat de herinnering haar kracht en emotionele lading verliest. Het wordt dus steeds gemakkelijker aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken. In veel gevallen veranderen ook de herinneringsbeelden zelf en worden ze bijvoorbeeld waziger of kleiner. Maar het kan ook zijn dat minder onprettige aspecten van dezelfde situatie naar voren komen. Een andere mogelijkheid is dat er spontaan nieuwe gedachten of inzichten ontstaan die een andere, minder bedreigende, betekenis aan de gebeurtenis geven. Deze effecten dragen ertoe bij dat de schokkende ervaring steeds meer een plek krijgt in je eigen levensgeschiedenis.

Overgenomen van http://www.emdr.nl

Verhelderende filmpjes over EMDR:

EMDR is een eerste-keuze behandeling voor de gevolgen van psychotrauma. Maar wat is EMDR en hoe gaat het in z’n werk? Deze videoclip van ongeveer 5 minuten geeft antwoord op deze en tal van andere vragen rondom deze bijzondere behandelmethode. Zo wordt op heldere wijze getoond hoe deze methode in de praktijk wordt toegepast en vertellen patiënten over hoe men EMDR heeft ervaren en wat men van deze behandeling kan verwachten. Dus heb je ooit een akelige gebeurtenis meegemaakt waar je maar niet los van kunt komen en/of wil je weten hoe EMDR kan helpen onprettige of traumatische herinneringen te verwerken, kijk dan verder. Je kunt ook contact opnemen met Spectrum Brabant.

 

Tandartsangst ontstaat vaak na een vervelende ervaring bij de tandarts. EMDR is een goede behandeling om een herinnering minder naar te maken, zodat het makkelijker is om aan terug te denken. Deze methode wordt vaak gebruikt om angst bij de tandarts te behandelen.

Bij deze collega’s kun je terecht voor een EMDR behandeling:

Bart Vervloed

Bart

Bart Vervloed

Bart Vervloed GZ-psycholoog / EMDR-therapeut / Teamleider Zorg “Vanuit een brede theoretisch kennis tot een behandeling komen, die juist bij...

Margreet Wetzels

Margreet

Margreet Wetzels

Margreet Wetzels GZ-psycholoog / EMDR-therapeut “Samen zicht krijgen op de kern van de problemen, om vanuit daar een weg te...

Inge van der Heijden

Inge

Inge van der Heijden

Inge van der Heijden GZ-psycholoog / EMDR-therapeut “Vanuit vertrouwen in jouw mogelijkheden, een serieus luisterend oor, en waar het kan...