Autisme in beeld

Filmpjes over autisme zeggen vaak meer dan uitgebreide boekwerken over autisme. Echt begrijpen van autisme is een blijvende uitdaging, ook voor professionals die zich al jaren specialiseren op dit gebied. We hebben daarom een aantal filmpjes over autisme geselecteerd die wij verhelderend vonden. De filmpjes gaan allemaal over mensen met een normale begaafdheid.

Je kan ook op deze link klikken voor een aantal filmpjes die we verzameld hebben over schoolgaan en studeren met autisme.


De Engelse Autisme Vereniging (National Autistic Society) heeft een nationale campagne opgesteld om meer bewustwording rondom Autisme te creëren. Een serie boeiende korte filmpjes is het resultaat, zeker de moeite waard. Klik hier voor alle filmpjes uit de serie (Engels).Een fragment uit de film “Ivo, een jongen met Asperger”. Deze film gaat o.a. over studeren met autisme in het voortgezet onderwijs en geeft een goede kijk op wat Autisme in de dagelijkse praktijk inhoudt. Het is een informatieve film voor ouders, begeleiders en leerkrachten die betrokken zijn met kinderen met autisme. Neem zeker ook eens een kijkje op www.voorlichtingsfilm.nl waar je fragmenten van interessante films over autisme kunt bekijken.In deze voorlichtingsfilm Autisme en Studeren is Ivo inmiddels een student aan de universiteit.Temple Grandin, is Amerikaanse zoöloog en bekend hoogfunctionerend autist. In deze speech vertelt zij hoe haar brein werkt, hoe zij “denkt in plaatjes” en wat de voordelen daarvan zijn.Zeer informatieve aflevering van “Je zal het maar hebben” van BNN, waarin Ronald gevolgd wordt, een intelligente jongen met autisme. Ronald kan goed verwoorden hoe verwarrend de wereld voor hem is. Ook het onbegrip van de omgeving wordt schrijnend duidelijk in deze aflevering.Deel 1 van een boeiende interview met Lisette, een jonge vrouw met PDD-NOS. Zij vertelt uitgebreid over haar autisme en het effect hiervan op haar leven en studie.Deel 2 van het interview met Lisette.De website “Carly’s Café” hoort bij het gelijknamige boek waarin Carly en haar vader over Carly’s leven met autisme vertellen. Bekijk dit korte, indrukwekkende filmpje om een indruk te krijgen van de zintuiglijke ervaringen van Carly en haar autistische lotgenoten. De nadruk ligt hier vooral op de sensorische overprikkeling, het afgeleid worden door details en de daaruit voortvloeiende verwarring. Uiteraard nemen niet alle mensen met autisme op dezelfde manier de wereld waar, maar het is wel een erg geslaagd inkijkje in het autistisch waarnemen.