Prikkelarme en Autismevriendelijke Sinterklaasviering

Dit jaar besteedde Spectrum Brabant in het kader van de non-profit campagne Autisme Geschikt voor het eerst ruim aandacht aan Sinterklaas, speciaal voor kinderen met autisme.

Op het programma stond een prikkelarme en AutismeGeschikte Sinterklaasviering in Eindhoven en er was ruim aandacht voor een nieuwe, non-profit uitgave van een voorleesboekje over een zwarte Piet met autisme en ADHD….

 • Boek Kleine Piet geschreven door Jody Hens

  Boek “Kleine Piet” geschreven door Jody Hens

  Jody Hens heeft zelf ADHD en een lichte vorm van autisme en heeft een fantastisch leuk voorleesboek geschreven over een Kleine Piet met ADHD en autisme. De opbrengsten gaan volledig naar het goede doel, nml. naar de NVA en het autismefonds. Vanzelfsprekend steunen wij haar initiatief van harte!

  Jody heeft haar boek zondag 13 november gepresenteerd tijdens een speciale boekpresentatie, gehost door Spectrum Brabant in Eindhoven. sJody overhandigde het eerste exemplaar aan Dhr. Cees Berkelmans, voorzitter van de NVA-regio Noord Brabant.

  Na een korte introductie presenteerde Jody vol trots haar voorleesboek, met fantastische kleurplaten en een verhaaltje voor elke dag; vanaf de aankomst van de Sint tot aan 5 december. De verhaaltjes gaan over een kleine zwarte piet met autisme en ADHD. Het pietje mag voor het eerst mee naar Nederland en belandt in allerlei avonturen. Het boekje is het hele jaar door nog te bestellen via de speciale actie website www.kleinepiet.nl ! Jody heeft zich voorgenomen om bij voldoende verkoop volgend jaar deel 2 te schrijven. Wij hopen van harte dat zij dit kan verwezenlijken en zien nu al uit naar het vervolg!

  Een impressie van de boekpresentatie:

   

   

   
 • Autisme Geschikte Sinterklaasviering 2011

  AutismeGeschikte Sinterklaasviering 2011

  Deze viering is helaas geannuleerd wegens een gebrek aan aanmeldingen!

  Voor veel kinderen met autisme of ADHD is een reguliere Sinterklaasviering op school of in het gemeenschapshuis een te overweldigende belevenis. Naast de spanningen en onduidelijkheden voorafgaand aan het feest, is een viering meestal te massaal en onvoorspelbaar. Wij hebben daarom een programma opgezet om tegemoet te komen aan de specifieke behoeftes van kinderen met autisme of ADHD. Wij hopen hiermee te bereiken dat ook deze groep kinderen én hun ouders kunnen genieten van een (prikkelarme) Sinterklaasviering. Het belooft een ontzettende leuke viering te worden met een autivriendelijke Sinterklaas en geweldige zwarte Pieten. Voor deelname vragen wij een kleine bijdrage van (minimaal) 5 euro per deelnemend kind ter ondersteuning van de campagne Autisme Geschikt. (klik hier voor een kijkje op de website van de non-profit campagne Autisme Geschikt).

  Wat kun je verwachten van de prikkelarme en autismevriendelijke Sinterklaasviering?

  Je schrijft je kind in via het online contactformulier. Je kunt hierbij kiezen voor de standaard viering of een aantal bijzonderheden invullen om de viering meer op maat te laten verlopen.

  De Sinterklaasviering is als volgt opgebouwd:

  • Ontvangst door medewerker van Spectrum Brabant. Overdracht cadeautje (ouders of begeleiders nemen zelf een vooraf ingepakt cadeautje mee voor het betreffende kind).
  • Uitleg door medewerker, indien gewenst met plattegrond en foto’s van de activiteiten in het gebouw.
  • Keuze van de activiteiten. Er kan gekozen worden voor o.a.: kleurplaat, vrije tekening, knutselen van zwarte pietenmuts of een mijter, (deel van) film kijken over Sinterklaas en spelen met de WII of Nintendo DS.
  • Audiëntie bij Sinterklaas; mogelijkheid om vooraf tekst aan te leveren voor in het “rode boek” en aan te geven wat er wel en wat er beter niet gevraagd kan worden van het kind (zoals bv. liedje zingen, tekening overhandigen, op schoot zitten, mate van actie van de Zwarte Piet, cadeau etc.)
  • Foto maken van kind met Sinterklaas en zwarte Piet
  • Indien gewenst vervolg deelname aan activiteiten
  • Afscheid; glaasje limonade en zakje pepernoten (pepernoten evt. te vervangen door zelf meegebrachte traktatie)

  Handig om te weten…

  De audiëntie met Sinterklaas neemt maximaal 10 minuten in beslag. U krijgt de exacte tijd in een uitnodiging toegestuurd, de tijdstippen hiervoor worden nauwkeurig opgevolgd. U bepaalt zelf met hoeveel personen u Sinterklaas bezoekt (met of zonder broers of zussen of een vriendje). Toegangsprijs van € 5,00 geldt per kind, voor begeleidende volwassenen is de toegang gratis (te betalen bij entree). U kunt zelf bepalen hoeveel tijd u van te voren aanwezig wilt zijn voor overige activiteiten. Deelname aan één van de activiteiten is natuurlijk geheel vrijblijvend. Ook na de audiëntie kan nog meegedaan worden aan activiteiten. Voor al deze activiteiten geldt dat er vrije inloop is, maar indien gewenst door uzelf of een medewerker van ons samen met het kind voorbereid en ingepland.

  Wat? Prikkelarme Sinterklaasviering
  Wanneer? Zondag 13 november 2011
  Hoe laat? van 14:00 uur tot 17:00 uur (duur bezoek vrij te bepalen)
  Waar? Hoofdlocatie van Spectrum Brabant;
  Baltesakker 17, 5625 TC Eindhoven
  Kosten? € 5,00 of meer, opbrengst naar campagne AutismeGeschikt. Bijdragen ter plaatse te doneren.
  Deelnemen? geannuleerd!