Kunst tegen discriminatie autisten en ADHD-ers

Home / Algemeen / Kunst tegen discriminatie autisten en ADHD-ers
Kunst tegen discriminatie autisten en ADHD-ers

Beleid halen en behouden van het rijbewijs aan de kaak gesteld

Donderdag 15 maart overhandigen actievoerders een kunstwerk, petitie en brief aan het hoofd verkeersveiligheid van het ministerie van Infrastructuur en Milieu in Den Haag. De overhandiging markeert het einde van een 6 maanden durende actie om het beleid van de 3-jaarlijkse herkeuringen voor mensen met autisme of ADHD onder de aandacht te brengen. De campagne is landelijk uitgevoerd door de non-profit campagne Autisme Geschikt tezamen met de mensen achter rijles-en-autisme.nl. Inmiddels heeft ook de Nederlandse belangenvereniging voor mensen met autisme, de NVA, zich aangesloten bij de actie.

Mensen met autisme of ADHD kunnen in de meeste gevallen net als ieder ander het rijbewijs halen en een veilig en verantwoord weggebruiker zijn. Er is geen enkele reden om aan te mogen nemen dat deze doelgroep, wanneer eenmaal de rijgeschiktheid is bepaald, in de loop der jaren ineens bepaalde vaardigheden of inzichten verliest.  Toch denkt de overheid daar anders over blijkens het vastgestelde beleid voor deze doelgroep. Mensen met autisme of ADHD dienen iedere 3 jaar een herkeuring te ondergaan waarbij de kosten tot enkele honderden euro’s per keuring oplopen. “Discriminerend” zo stelt Renate van Leeuwen, trainer van rij-instructeurs rondom autisme en ADHD en campagneleider van de actie. “Mensen met autisme of ADHD worden volledig onnodig op kosten gejaagd door een achterhaald beleid. Wij hopen in Den Haag aandacht te krijgen voor een beleid waarin de nadruk ligt op de competenties en eventuele aanpassingen per individu (wat men kan), in plaats van op de stoornis en eventuele beperkingen die niet van belang zijn in het verkeer.”

Eerste resultaten
Vanuit het ministerie van verkeer en waterstaat is verzekerd dat zij serieus aandacht willen geven aan het onderwerp. Momenteel loopt dan ook een onderzoek naar de procedures binnen het CBR. Daarnaast werkt de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) aan nieuwe richtlijnen voor mensen met ADHD die naar verwachting eind maart zal uitkomen. Toegezegd is om ook een richtlijn voor mensen met autisme te ontwikkelen.  Vanuit Spectrum Brabant, expertisecentrum op het gebied van autisme en ADHD, worden rijinstructeurs in het hele land getraind om les te geven aan mensen met autisme of ADHD, om zo maximale kansen voor de doelgroep te creëren. Inmiddels zijn ook de eerste verantwoordelijken binnen het CBR door hen getraind; een belangrijke stap naar eerlijkere kansen.

Autisme Rijgeschikt
Donderdag a.s. vertrekt een delegatie van de campagne naar Den Haag voor een onderhoud met Mw. Philippens, hoofd verkeersveiligheid in het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Naast een petitie, actieposters, ervaringsverhalen en brieven vanuit de campagne en de Nederlandse Vereniging voor autisme, wordt een AutismeRijgeschikt-kunstwerk aangeboden. Het kunstwerk is geïnspireerd op de vele reacties die via social media zijn binnengekomen op de stelling: “Mensen met autisme zijn rijgeschikt omdat ….” De reacties hebben geleid tot een ludieke poster-actie, in het kader van de campagne Autisme Geschikt.

Zie voor meer informatie:
http://www.rijles-en-autisme.nl/autisme-en-rijbewijs.htm
http://autismegeschikt.nl/AutismeRijgeschikt-kunstwerk.html
De ludieke actieposters:
http://autismegeschikt.nl/posters-autisme-en-rijbewijs.html