Kunstenaars met autisme gezocht!

Home / Algemeen / Kunstenaars met autisme gezocht!
Kunstenaars met autisme gezocht!

OPROEP VAN DE SVA

Kunst en Autisme, Autisme in Kunst

 

Wie zoeken we?

Wij zijn op zoek naar mensen met autisme die een kunstwerk willen maken aan de hand van één van de 5 verhaaltjes over autisme, en dit willen uitlenen voor een tentoonstelling. Het kan een tekening, een schilderij, een collage, een beeld, of nog iets anders zijn. Kortom, alles is mogelijk.

Een gevarieerde selectie wordt tentoongesteld; alle inzendingen worden geplaatst op de website van het SVA (www.autismezuidoostbrabant.nl)

 

Wat zijn dat voor verhaaltjes?

Het zijn 5 verhaaltjes, met de volgende titels:

  • Wat is autisme?
  • Puzzel
  • Gewoon Autisme
  • Autisme en Informatie Technologie
  • Samen bouwen

Je kunt deze verhaaltjes hieronder lezen.

 

Waar is het voor?

Om een positiever en breder beeld te laten zien van autisme, en om talenten van mensen met autisme te laten zien, wordt een tentoonstelling georganiseerd door het SVA. In het Samenwerkings Verband Autisme Zuidoost Brabant (SVA) werken ruim 40 organisaties samen die hulp bieden aan mensen met autisme.

 

Wat voor tentoonstelling wordt het?

Het SVA heeft 5 korte verhaaltjes gemaakt waarbij autisme een rol speelt. De kunstenaars maken kunstwerken die één zo’n verhaaltje verbeelden, of erop geïnspireerd zijn. Deze kunstwerken met de verhaaltjes vormen dan de tentoonstelling. De tentoonstelling zal in najaar 2014 van start gaan in Eindhoven.

  

Heb je belangstelling?

Mail dan vóór 1 juni 2014 naar info@autismezuidoostbrabant.nl en meld je aan.

Mail :             

–    naam

–       leeftijd

–       adres

–       telefoonnummer

–       welk verhaaltje je kiest als inspiratie

–       eventueel ideeën voor je kunstwerk.

Het kunstwerk moet vóór 31 augustus 2014 klaar zijn.

Tussen 1 en 16 juni nemen we via de mail contact met je op voor verdere informatie.

 

Wat is autisme?

In essentie is autisme een andere manier van informatie verwerken. Niet beter, niet slechter maar anders. Zwart-wit gesteld start de informatieverwerking van mensen met autisme bij de details en bij mensen zonder autisme bij de grote lijnen.    
Veel mensen proberen autisme te begrijpen aan de hand van gedrag, maar er bestaat niet zoiets als autistisch gedrag, de term autisme zegt alleen iets over de manier van informatie verwerken door de hersenen en de gevolgen die dit kan hebben, bijvoorbeeld in de omgang met anderen. Autisme kun je aan de buitenkant niet zien.

Er zijn mensen met autisme die beperkingen hebben op alle leefgebieden, maar er zijn ook mensen met autisme die op gemiddeld of hoog niveau functioneren.

Je zou kunnen stellen dat mensen met autisme vaak bijzondere kwaliteiten hebben, maar ook verhoogd kwetsbaar zijn.

Puzzel
Kinderen en volwassenen met autisme zien de wereld anders dan wij: waar wij één geheel zien, ervaren mensen met autisme de wereld als losse delen. Deze losse delen moeten eerst in elkaar worden gepuzzeld, in de hoop een overzichtelijk geheel te krijgen. Vooral de “puzzelstukjes” waarop gezichtsuitdrukkingen, emoties en de betekenis daarvan te zien zijn, zijn voor mensen met autisme vaak moeilijk te begrijpen. Het ontcijferen van hun leefomgeving en van de vraag wat er van hen verwacht wordt, is dan ook een hele opgave. In hun pogingen om de wereld toch een beetje overzichtelijker te krijgen, houden kinderen en volwassenen met autisme vaak erg star vast aan bepaalde gebeurtenissen, handelingen en volgordes. Wordt deze structuur verbroken, dan kan het kind verward en hierdoor boos reageren. Wee de moeder die het kind ‘verrast’ met een onverwachts bezoekje aan oma, of de vader die op weg naar het park ineens besluit om eerst even langs de bank te gaan! 

Gewoon Autisme
Ongeveer 200.000 mensen in Nederland hebben een vorm van autisme. Met elkaar vormen we een samenleving. Waarderen we een leidinggevende omdat het knap is dat hij deze functie kan vervullen mét zijn autisme? Of waarderen we een leidinggevende om zijn talent? De tijd waarin we óver mensen met autisme praten, ligt achter ons! Het is een feit: mensen zonder autisme leren evenveel van degenen met autisme als vice versa. Autisme is niet langer een beperking, stoornis, handicap of ziekte. Het is een andersoortige manier van informatieverwerking, die ons kansen biedt om van elkaar te leren en een stap voorwaarts te zetten. Kijk hoe je partner, vriend, leerling, collega met autisme een bepaald onderwerp benaderd, zie hoe je vraagstukken óók kunt benaderen en doe er je voordeel mee. Luister en leer!

Autisme en IT (informatie technologie)
De IT branche is voortdurend in beweging. De ontwikkelingen gaan snel en er zijn vele specialisten nodig, die in de chaos van de marktbewegingen zich blijven focussen op de essentie. Daarom zoekt deze branche met toenemende regelmaat werknemers binnen het autisme spectrum. Hun kracht is o.a. de uitzonderlijke focus. Juist hun scherpte om structuren te herkennen, waar anderen chaos zien, is hun kwaliteit. De IT branche waardeert deze kwaliteit, maar gelijktijdig zien ze ook de beperkingen van deze werknemers. Zo komen sommigen structureel ‘te laat’, of houden ze te weinig rekening met een ‘dag-nacht ritme’. Hun grootste moeilijkheid is toch wel hun onvermogen om adequaat met andere mensen te communiceren, of omgekeerd. Toch hebben de IT bedrijven daar met toenemende regelmaat oplossingen voor. Ze worden er soms zelfs zo handig in, dat ze de meest gewilde werkgever worden, ook voor werknemers zonder autisme. Maar jammer voor deze mensen, de voorkeur van de IT bedrijven gaat niet naar hen uit, ze missen enkele kwaliteiten die mensen met autisme wel hebben. Andere werkgevers kunnen nog een heleboel van deze IT bedrijven leren, en niet uitsluitend op het vlak van informatie technologie.

Samen bouwen
De samenleving, dat zijn wij allemaal samen. Iedereen levert een bijdrage hieraan. Elk persoon draagt een steentje bij. Mensen met autisme kunnen soms steentjes bijdragen die heel zeldzaam zijn. Steentjes die nodig zijn, maar die niet door veel mensen kunnen worden ingebracht.
Iedereen mag ook van de samenleving wat terug verwachten. Mensen met autisme hebben soms extra ondersteuning nodig. Met die ondersteuning kunnen ze prima meedoen, en bijdragen aan de samenleving, op hun eigen unieke manier.