Blog: Iets leren, leg het uit!

Home / Algemeen / Blog: Iets leren, leg het uit!
Blog: Iets leren, leg het uit!

Als je iets wilt leren, leg het uit. Wellicht heb je de spreuk al eens gehoord. Blijkbaar kan je zonder dat je zelf de stof beheerst iets uitleggen en er zelf nog slimmer van worden ook. Maar werkt dit echt? En hoe komt het eigenlijk? En hoe kan je het zelf toepassen?

Er zijn verschillende onderzoeken geweest naar het zogenoemde Self-Explanation Effect. En de onderzoekers zijn het er over eens. Het uitleggen van leerstof zorgt er voor dat jij het beter kan onthouden. Zij geven hiervoor meerdere redenen.

De belangrijkste reden is wellicht dat het uitleggen van de stof er voor zorgt dat jij tijdens het uitleggen verbanden gaat leggen tussen verschillende gedeeltes van de stof om er zo een groter geheel van te maken. Hierdoor ga jij het grote plaatje zien en kun je spelen met de stof. De aparte paragrafen worden een hoofdstuk en het centrale thema wordt helder.

Verder zorgt het uitleggen van de stof er ook voor dat je merkt waar je de stof nog niet goed beheerst. Wanneer jij het niet goed kunt uitleggen, beheers jij de stof nog niet goed genoeg. Op dat moment kan jij de stof er weer bij pakken en uitzoeken hoe het ook alweer zit.

Maar hoe kun je dit nu toepassen?

Het makkelijkste is als je medeleerlingen hebt die helemaal vastlopen. Ga het hen lekker uitleggen en leer er zelf ook direct van. Mocht je geen vastgelopen klasgenoten hebben, dan kun je wellicht een vriend, vriendin, broertje, zusje, ouders of ander familielid vinden die graag naar jouw uitleg wilt luisteren.

Vind je echter helemaal niemand die graag iets bij wil leren, dan heb je nog altijd de optie om het voor jezelf uit te leggen op papier. Schrijf op wat jij zou zeggen als jij het iemand wilt uitleggen. Het lijkt op samenvatten, maar is toch anders. Je laat de structuur van het boek direct los en gaat zelf bedenken hoe jij het makkelijkst de stof kunt beschrijven.

Nog een tip, als je het niet simpel kunt uitleggen, dan begrijp je het niet goed genoeg. Hoe simpeler jij het kunt vertellen, hoe duidelijker de kern van de stof voor jou is!

Succes met uitleggen!

 

Geschreven door Martijn Bauer, groepscoördinator Frits Philips Lyceum, Eindhoven.