Donderdag 9 april 2015 – Autisme en fixaties

Home / Algemeen / Donderdag 9 april 2015 – Autisme en fixaties
Donderdag 9 april 2015 – Autisme en fixaties

Peter Vermeulen blijft onze vaste gast zolang hij ons steeds weer weet te boeien en te verrassen met zijn inspirerende lezingen! Ook in 2015 is hij dus van de partij met dit keer een lezing over autisme en fixaties. 

Het overdreven in beslaggenomen zijn door een of meer stereotiepe en beperkte interessegebieden, welke abnormaal zijn in intensiteit of focus, is één van de diagnostische criteria voor autismespectrumstoornissen. Deze preoccupaties of fixaties (in Nederland ook wel aangeduid met de term ‘fiep’) kunnen de ontwikkeling en het leven van iemand met autisme ernstig belemmeren en hebben soms ook een negatieve impact op de omgeving. Maar fixaties vormen niet altijd een probleem en ze hebben voor de persoon zelf ook een functie. Fixaties dragen ook een potentieel in zich en met wat creativiteit kunnen we van fixaties een sterkte maken in plaats van een zwakte. In de lezing verkennen we de fixaties van mensen met autisme, zowel begaafde mensen als mensen met een (ernstig) verstandelijke beperking. We bekijken hoe fixaties constructief aangewend kunnen worden om de levenskwaliteit van de persoon met autisme te bevorderen: als motivator (beloning) voor allerlei leerprocessen, als katalysator voor sociale interacties, als stressreductie, als zinvolle en vooral bevredigende vrijetijdsbesteding, als ondersteuning voor het zelfbeeld…

En dit alles onder het motto van Temple Grandin: “Begeleiders en leerkrachten moeten leren de fixaties te gebruiken in plaats van ze proberen uit te doven. Een beetje fixatie, daar bereik je heel wat mee.”

Peter Vermeulen, educatief medewerker van Autisme Centraal in binnen- en buitenland (theoretische en praktische cursussen omtrent autisme). Hoofdredacteur van het tijdschrift “Autisme Centraal”. Auteur van heel wat publicaties omtrent autisme (“Dit is de titel”, “Brein bedriegt”, “autisme als contextblindheid”…). Opleiding: pedagoog; doctoraat omtrent de diagnostiek bij normaal begaafde personen met autisme (Universiteit Leiden).

AUTISME CENTRAAL
Kennis- en ondersteuningscentrum: www.autismecentraal.com. Theoretische en praktische expertise. Ruim aanbod aan scholing. Het tweemaandelijks tijdschrift “Autisme Centraal” kent in Vlaanderen en Nederland meer dan 3000 abonnees. Het multidisciplinair team werkt in Europees verband, is toonaangevend in Europa. De ambitie van Autisme Centraal: het creëren van een autismevriendelijke samenleving!

 

Locatie Kempen Campus Veldhoven
Aula, gebouw Centraal
(3e gebouw vanaf rotonde)
Knegselseweg 30, Veldhoven
 
Doelgroep Ouders, leerkrachten, professionals en andere geïnteresseerden
Datum Donderdag 9 april 2015
Tijd 19.30-21.30 uur
Entree

€17,50 (koffie en thee staat voor u klaar)

Deze lezing heeft al plaatsgevonden, er kan niet meer worden ingeschreven.

Groepskorting van 15% bij minimale aanmelding van 10 personen
Groepskorting van 20% bij minimale aanmelding van 20 personen
Let op: voor groepskorting aanmelden via secretariaat@spectrumbrabant.nl
 
Parkeren

Parkeren Parkeerterrein Kempen Campus, tevens mogelijk om in de woonwijk aan de overkant van de weg te parkeren.
Let op; vanwege het grote aantal bezoekers raden wij u aan op tijd te komen in verband met beperkte parkeerplaatsen!