Lezing Peter Vermeulen enorm druk bezocht!

Home / Algemeen / Lezing Peter Vermeulen enorm druk bezocht!
Lezing Peter Vermeulen enorm druk bezocht!

Op woensdagavond 9 januari 2013 hebben wij weer mogen genieten van een boeiende lezing door Peter Vermeulen. Het thema was dit keer autisme en sociale competentie waar we met ruim 400 man geboeid naar hebben geluisterd. Hij heeft ons flink wakker geschud over de vastgeroeste ideeën die we hebben aangaande de sociale beperkingen van mensen met autisme. Waarom wordt het gebrek aan sociaal inzicht altijd als eerste genoemd wanneer we het over de kenmerken van autisme hebben? Het sociale inzicht is er volgens Peter Vermeulen wel degelijk, het gaat slechts mis doordat de context er niet automatisch bij betrokken wordt. De traditionele behandelmethoden zoals sociale vaardigheidstrainingen en ToM-trainingen zijn niet het antwoord. Natuurlijk is het goed om bepaalde vaardigheden aan te leren, maar dan alleen wanneer de persoon met autisme er morgen meteen iets mee kan. Dus praktische, concrete voorbeelden en situaties oefenen die direct kunnen worden toegepast en zeker geen algemene protocollen afdraaien.  Met een korte vaardigheidstraining in de zaal, maakte Vermeulen ons al “jowend” en “wukkend” (tja, je moet er wel bij zijn geweest) duidelijk dat ook wij niet veel hebben aan algemene vaardigheden als we de context niet precies hebben begrepen.

 

Wat Peter Vermeulen vanavond vertelde, sluit mooi aan op hoe wij werken vanuit het centrum autisme & ADHD; toegespitst op het individu, afgestemd op zijn of eigen praktijkvoorbeelden zodat er direct, in de praktijk, geoefend kan worden.  We verheugen ons weer op het volgend jaar wanneer we Peter zeker opnieuw zullen uitnodigen!

“Jow en “Wukke”-fragment:

 Opbrengst voorhet AutismeFonds

Ook vanavond stonden we weer met onze campagne AutismeGeschikt in de zaal. Bezoekers konden voor een donatie van 2 euro een kracht/positieve eigenschap van mensen met autisme op een tegeltje of kunstwerk schrijven. In totaal hebben 22 mensen dit gedaan , bedankt hiervoor! Wij hebben besloten om zelf 400 euro te doneren en daarmee (incl. nog wat losse donaties) komt het totaalbedrag uit op 452 euro voor het Nederlands Autismefonds! 

Ook de NVA heeft er weer een aantal nieuwe leden bij, een lidmaatschap waarmee je niet alleen op de hoogte blijft van al het laatste nieuws maar ook de rechten en belangen van iedereen met autisme actief steunt.

 

Download PDF File

Download hier de handout behorende bij deze lezing.