Nieuw licht op ritalingebruik

Home / Algemeen / Nieuw licht op ritalingebruik
Nieuw licht op ritalingebruik

Het Eindhovens Dagblad publiceerde vandaag een uitgebreid artikel over de werking van ritalin en prozac. Bij jonge kinderen met ADHD die langdurig ritalin slikken, verdwijnt mogelijk het tekort aan grijze stof in de hersenen. Onderzoek in het AMC kan wellicht duidelijk maken of hun behandeling daarom aangepast moet worden.

Het onderzoek is gericht op de invloed van ritalin en prozac op het brein van kinderen en volwassenen. Het onderzoek is begin 2011 gestart en wordt over 2 jaar met een rapport afgesloten. Het onderzoek heeft tot nu toe laten zien dat het tekort aan ‘grijze stof’ in de hersenen  zichtbaar bij ADHD-ers, bij kinderen na langdurig ritalin-gebruik verdwijnt.  Alsof ze geen ADHD meer zouden hebben. Het is nog te vroeg om te stellen dat ze dan ook geen ritalin meer nodig zouden hebben, maar de hypothese is bijzonder interessant en wordt verder onderzocht. 

Mogelijk heeft bovenstaande gevolgen voor het afstemmen van de dosis. Tot nu toe wordt vooral gekeken naar de lengte en het gewicht van het kind, maar wanneer de medicijnen een bepaalde gunstige,  lange termijn werking hebben op de hersenen zou dit mogelijk aangepast moeten worden. Verder onderzoek dient nog te volgen. Eerder onderzoek wijst al wel uit dat volwassenen die ritalin slikken wellicht eerder te maken krijgen met verslavingsproblematiek en kinderen juist minder snel. De resultaten van het huidige onderzoek zou de angst van sommige ouders om hun kind ritalin te geven, en ook bij sommige artsen, weg kunnen nemen.