Studievaardigheden

Studievaardigheden

Door Wilma van Zuuren – Bij het woord ‘studievaardigheden’ zullen veel mensen denken aan iets wat saai is, niet zo interessant om over de lezen. Toch is er over studievaardigheden veel zinnigs te zeggen, want ze zijn namelijk heel belangrijk bij het studeren. Vandaar dat we er bij Spectrum Brabant ook veel aandacht aan besteden. Als je zoekt naar de betekenis van studievaardigheden, krijg je bijvoorbeeld het volgende: “Studievaardigheden zijn vaardigheden die nodig zijn bij een studie. Het gaat om vaardigheden zoals het verzamelen en lezen van informatie, het onderscheiden van hoofd en bijzaken, aantekeningen maken, onderstrepen, samenvatten en presenteren. ”Voordat je iets kunt leren, zul je eerst moeten ‘leren te leren’.

Hiermee wordt vaak al begonnen op de basisschool. Voor sommige kinderen is dit een makkie, maar anderen hebben er meer moeite mee. Deze kinderen ondervinden dan later ook problemen als ze naar de middelbare school gaan en het huiswerk ineens heel wat meer gaat omvatten. Dat is ook een reden waardoor, vooral in de eerste jaren van het voorgezet onderwijs, het leren en het huiswerk maken zoveel tijd en energie kost. Heb je de benodigde studievaardigheden eenmaal onder de knie dan wordt het leren een stuk makkelijker. Het opnieuw aandacht gaan besteden aan het ‘leren leren’ kan dan heel positieve gevolgen hebben en dan zullen de cijfers ook weer omhooggaan.

Als zo’n leerling terecht komt bij Spectrum Brabant gaan we tijdens de observatieperiode bekijken welke studievaardigheden voor dit kind het belangrijkste zijn om aandacht aan te gaan besteden. Er worden tips gegeven en tools aangereikt tijdens het maken en leren van het huiswerk,
waarmee de leerling aan de slag kan en leert hoe het aan te pakken.

Enkele van de belangrijkste studievaardigheden zijn:
– Plannen
– Woordjes en begrippen leren
– Samenvatten
– Woordweb of mind map maken

Naast deze vaardigheden zijn er ook nog vaardigheden als: presenteren, samenwerken, leren voor een toets, doelen stellen, doorzetten, reflecteren, door een goede beheersing van studievaardigheden is iedereen in staat zelfstandig te leren. Moet iedereen alle studievaardigheden beheersen?Nee dat is niet nodig. Iedereen heeft een andere stijl van leren en daar passen weer andere studievaardigheden bij. Wij kijken wat voor type leerling het is en welke leerstijl daar het beste bij past.

Kortom: studievaardigheden zijn een wezenlijk onderdeel bij het leren!

Lijkt het je voor jouw zoon of dochter zinvol om (online) huiswerkbegeleiding te volgen of een-op-een met iemand te kijken naar een specifiek vak? Neem dan eens een kijkje op onze studiebegeleiding of bijles pagina.