Toetsweek…en nu?

Home / Algemeen / Toetsweek…en nu?
Toetsweek…en nu?

Op de meeste scholen is het weer zover, de laatste toetsweek staat op het punt om te beginnen. De week waarin het jaar mogelijk beslist gaat worden. Wordt het blijven zitten? Ga ik een niveau omlaag of ga ik gewoon over en is er niks aan de hand? Om jou deze periode nog net dat laatste zetje in de rug te geven, zijn hier nog enkele tips die jij zo kan toepassen om efficiënter om te gaan met je leertijd!

  1. Gebruik je ontbijt

Wat doe jij tijdens het ontbijt? Ik gok dat je iets leuks op de telefoon zit te doen. Waarom zou je die tijd niet gebruiken om enkele korte YouTube filmpjes te bekijken. Er zijn genoeg kanalen van docenten die de stof nog een helder uitleggen van jouw komend proefwerk. Dus in plaats van het nieuwste kattenfilmpje op Facebook te bekijken, leer jij snel tussen de boterhammen met hagelslag door hoe Hitler aan de macht kwam. Het mooiste van alles is, je verliest er niet eens tijd mee. Want ontbijten moet je toch.

  1. Lees de stof één keer goed, i.p.v. meerdere keren

Lees jij een paragraaf vaker? Niet doen! Hierin schuilt namelijk een gevaar volgens diverse studies. Als jij een tekst weer opnieuw gaat lezen, lees jij het waarschijnlijk met ‘t gevoel van “dit weet ik, dit weet ik”. Hierdoor neem jij niet meer alle informatie op uit een tekst en ga je oppervlakkig lezen. Mogelijke gaten in jouw kennis worden niet herkend en tijdens de toets loop je tegen de lamp. Wat dan wel te doen bij de eerste lezen? Op naar tip 3!

  1. Stel vragen (aan jezelf)

De beste methode om iets te leren, is door actief bezig te zijn met de leerstof. Hoe kan dat beter dan door jezelf vragen te stellen. En ook al ken je zelf het antwoord op je vraag nog niet, het stellen van de vraag verplicht jou om een antwoord te gaan zoeken. Vooral waarom-vragen zijn hier uitermate geschikt voor. Want deze vragen zorgen ervoor dat jij gaat begrijpen waarom iets gebeurt en plaatst de leerstof in de juiste verbanden.

  1. Stel vaste tijden in waarop je gaat leren

Je kent het wel, uren aan het leren, maar eigenlijk helemaal niet zoveel opgeschoten. De kans is groot dat jij tussendoor ook constant bent afgeleid door allerlei andere zaken (telefoon..). Je hersenen moeten hierdoor steeds schakelen en krijgen niet de kans om echt in de leerstof te duiken. Spreek daarom met jezelf een vaste tijd af waarin jij gaat leren. Bijvoorbeeld van 19:00 tot 19:40. In die tijd leg je alles weg, kijk je niet op de telefoon en bestudeer jij alleen het vak. Op deze manier hoeven je hersenen niet constant te schakelen en is je focus stukken beter. Bonuspunt: vaak overschatten leerlingen de benodigde tijd en ben je al eerder klaar.

Succes met de laatste loodjes en sleep de benodigde puntjes binnen!
Voor daarna, fijne vakantie:)

 

Geschreven door Martijn Bauer, groepscoördinator Frits Philips Lyceum, Eindhoven.