Tutorial 'Online bijles omgeving'

Spectrum Brabant gebruikt Teams, Paint en Prowise Presenter 10 als online leeromgeving voor het geven van bijles. Met sommige tools ben je misschien al bekend, andere zijn misschien nieuw. In deze tutorial laten we je zien hoe onze bijles-gevers deze tools meestal inzetten tijdens online bijlessen.

  1. Log in in je Teams omgeving en stuur een uitnodiging naar de leerling.
  2. Zet vervolgens alle websites en apps die je gaat gebruiken open. Sluit alle tabbladen die je tijdens de les niet gaat gebruiken. Op deze manier heb je straks bij het delen van het scherm alles snel gevonden.
  3. Zodra de leerling inlogt, laat je hem binnen vanuit de virtuele wachtkamer.
  4. Begroet de leerling en stel een algemene vraag om de les te openen. Dit kan over vanalles gaan: “hoe gaat het met je?”, “hoe was je week?” etc.
  5. Daarna ga je snel over naar de bijles zelf. Je hebt vooraf misschien al afbeeldingen gekregen van de opdrachten. In Paint heb je deze klaargezet. Meestal is de afbeelding te groot, maar in Paint heb je de afbeelding al bijgesneden met onderstaande stappen:
  6. De afbeelding is meestal te groot. Je kunt uitzoomen door op “beeld” te klikken.
    Er staat waarschijnlijk ook meer dan één opdracht op je werkveld. Door op selecteren te klikken, kun je de juiste opdracht (1) selecteren, (2) knippen en (3) in een nieuw werkblad plakken.

Je werkblad ziet er dan als volgt uit:

Sla dit bestand op je eigen computer op, zodat je het snel kunt terugvinden. Sluit het bestand niet af.
Door de extra werkruimte om de opdracht heen, heb je straks de ruimte om de uitwerking neer te zetten. Mocht de opdracht toch nog te groot zijn, klik dan op je linkermuisknop en sleep vanuit de rechterhoek onderin de afbeelding kleiner tot de gewenste grootte.

Je kunt nu typen in het paintblad.

 

Je scherm delen in teams

In teams heb je de mogelijkheid om je scherm te delen. De knop ziet er als volgt uit:

Klik hierop en je krijgt meerdere opties:

Kies het juiste document om te delen. In dit geval de wiskunde opdracht.

Je scherm verandert vervolgens: jouw vergaderscherm en dat van je bijlesleerling worden klein. Als het in de weg staat op je werkblad van Paint, dan kan je deze verplaatsen door te slepen.

 

Door op het A-tje te klikken, kun je een tekstvak slepen:

 

In dit tekstvak kun je vervolgens typen. Maar let op: zodra je op een plek buiten het tekstvak klikt, verdwijnt dit tekstvak en is het niet meer mogelijk hierin te werken.

Wil je nieuwe tekst aanmaken? Dan maak je een nieuw tekstvak aan.

Wil je lijnen, geometrische figuren of iets dergelijks maken bij de verwerking van de opdracht? Ga dan terug naar Start waarna je de volgende balk in je paint document ziet verschijnen:

Klik op de verschillende figuren om deze in te voegen, sleep tot je het juiste formaat hebt. Lijnen kan je maken door op de lijn te klikken, en dan te slepen in de richting die je wil. Het is ook mogelijk om een parabool te maken.

Lastig, maar het kan! Klik op het icoontje van de gebogen lijn

Trek een lijn van links naar rechts over de X-as, laat los en ga in het midden van de lijn staan om hem met ingehouden muisknop te slepen over de Y-as.

Kleur van de lijn aanpassen kun je doen door kleur 1 aan te passen, voor je de lijn gaat tekenen.

Een tabel tekenen:

Trek lijnen met het icoontje van de rechte lijn

Kies nu weer het icoontje met de letter om een tekstvak te maken. Nu kun je de tabel met tekst vullen.

Let wel op dat de tab-toets niet werkt.  Je kunt wel met de spatietoets de vakken vullen.

Vergeet aan het einde van je bijles het document niet op te slaan. Dan kun je de leerling de uitwerking en de aantekeningen toesturen.

 

Prowise Presenter 10

Mocht je beta-vakken geven en het fijn vinden om met hulpmiddelen als een gradenboog, lineaal, ruitjespapier te werken, dan is Prowise Presenter een ideale tool!

Dit gaat als volgt:
Maak een account aan via https://www.prowise.com/nl/customer-service-presenter/

Via de blokjes rechtsbovenin kun je de Presenter 10  aanklikken.

Als je op klikt, opent zich de mediabibliotheek waarin je allerlei mogelijkheden hebt. Van 3d -modellen voor vakken als biologie, aardrijkskunde, wis- natuur- en scheikunde, tot aan achtergronden van je werkblad.

Om het werkblad aan te passen klik je op “achtergronden”. Het menu ontvouwt zich. In dit voorbeeld laten we het aanpassen van je achtergrond in ruitjespapier zien. Klik op “ruitjes”en dit menu ontvouwt zich ook. Kies nu het type papier dat past bij de les.

Om de afbeelding van de opdracht in te voegen, moet je naar de afbeeldingenbibliotheek. Dit zit ook in de mediabibliotheek.

Upload de afbeelding van je computer, klik hem aan en hij komt op je werkblad te staan. Hier kun je hem weer slepen naar de juiste plek, zodat je voldoende werkruimte om de opdracht heen houdt.

Onderin het werkblad zijn veel meer mogelijkheden. In deze tutorial loodsen we je door de belangrijkste functies zodat je snel aan de slag kunt.

 

Dit is de balk met al je hulpmiddelen. Met deze functies kun je tekenen, meten, schrijven.

 

Via het potlood kun je tekenen op je werkblad. Je kunt de lijndikte en de kleur van je potlood wijzigen.

Hier kun je geometrische vormen in je uitleg invoegen:

Deze is interessant en vraagt ook wat oefening vooraf. Deze optie geeft je toegang tot linialen, passer, gradenboog, stopwatch. Op de toepassing van een aantal tools, lees je hieronder een korte uitleg. De andere tools werken op bijna dezelfde manier.

Het gebruik van de liniaal:

Als je op de liniaal klikt, zal deze meteen horizontaal in je werkblad verschijnen. Het kan natuurlijk zijn dat je de liniaal juist verticaal nodig hebt. Dan is er de mogelijkheid om hem te draaien:

Door met je muis op het gedraaide pijltje te staan en de linkermuisknop ingedrukt te houden, kun je de liniaal in de gewenste stand draaien.

Het gebruik van de passer:

De passer kun je in de juiste positie instellen door op de puntjes te klikken en te slepen. De te tekenen cirkel maak je zo groter/kleiner.

Je ziet een grijze cirkel bij de punt. Als je hier op gaat staan, linkermuisknop ingedrukt houdt dan kun je de cirkel gaan tekenen.

Om je gereedschap te verwijderen, klik je nogmaals op het icoontje van dit gereedschap.

 

Een nieuwe opdracht, een nieuw tabblad

Door op het +-je te klikken kun je een nieuw werkblad openen. Je kunt ook hier weer een opdracht invoegen en de uitwerking van de opdracht erbij zetten. Laat de leerling zoveel mogelijk zelf verwoorden! Dit type je bij de opdracht.

Onder Tools in de mediabibliotheek vind je nog veel meer mogelijkheden om je les makkelijk te laten verlopen en gebruik te maken van alle opties. Als je wat handiger bent geworden in het gebruik van Presenter kun je hier eens mee gaan stoeien.

Aan het einde van de les sla je je werk op.

Het open tabblad blijft nu bewaard. Via “exporteren naar” kun je het op je computer opslaan en als document delen met je bijlesleerling.

 

Prowise Presenter 10 werkt super goed bij beta vakken, maar is natuurlijk ook voor alle andere vakken te gebruiken. Op de meeste scholen wordt inmiddels met Prowise Presenter gewerkt op het digibord. Dus welk vak je ook geeft, je kunt het overal voor inzetten.

Maak het jezelf in het begin niet te moeilijk en ga pas na een tijdje experimenteren met de andere functies. Met deze uitleg kun je al een goede bijles neerzetten.

 

Een belangrijke tip voor de bijlesdocent blijft: laat de leerling met de oplossingen komen. Jij bent degene die het overzichtelijk in het paintdocument wegschrijft. Dus tijdens jullie gesprek en jouw coaching, ben je bezig om de informatie te verwerken. Het maakt niet uit of het een wiskunde, natuurkunde, of taalvak is: maak de aantekeningen overzichtelijk en visueel.

 

Handige links kun je vinden op:

https://bijlesxtra.nl/video-lokalen

https://bijlesxtra.nl/bijles-vakken

Stuur dan wel alleen de informatie toe die voor de leerling op dit moment van belang is.