Verslag en hand-out lezing autisme en motivatie door Steven Degrieck

Home / Algemeen / Verslag en hand-out lezing autisme en motivatie door Steven Degrieck
Verslag en hand-out lezing autisme en motivatie door Steven Degrieck

Dinsdag 12 november 2013 verwelkomden wij Steven Degrieck van Autisme Centraal om over autisme en motviatie te komen vertellen, en de zin en onzin van het inzetten van beloningen.

Bekijk ons filmpje voor een korte impressie van de lezing. Lees ook onze review en download de hand-out. Wat vond ú van de lezing? Laat gerust een reactie achter!

 

 

Verslag lezing autisme en motivatie / beloningen door Steven Degrieck

Onder grote belangstelling vond op dinsdag 12 november de lezing van Steven Degrieck (auteur van o.a. ‘Denk&Doe’ en ‘Werk maken van vrije tijd’) plaats. Hij sprak bevlogen over (het beïnvloeden van) de motivatie van mensen met autisme en het al dan niet gebruiken van beloningen. Praktische handvaten werden onderbouwd met theoretische argumenten en geïllustreerd met voor iedereen herkenbare voorbeelden. Wat voor mensen zonder autisme vanzelfsprekende manieren zijn om gewenst gedrag te realiseren, heeft voor mensen met autisme vaak weinig, geen of zelfs een tegengesteld effect. Welke oorzaken liggen aan dit verschil ten grondslag en belangrijker nog: hoe kan het gewenste gedrag wél gerealiseerd worden? Steven Degrieck had op alles een antwoord. De conclusie: het inzetten van beloningen is effectief, mits ze “zo dicht mogelijk bij de voordeur” zitten (concreet zijn en onmiddellijk en in de context worden gegeven) en pas nadat is gebleken dat er op het gebied van intrinsieke motivatie geen winst te behalen valt, ondanks voldoende aandacht voor de gewenste activiteit (is deze logisch, zinvol, aantrekkelijk en haalbaar) en het doel van deze activiteit (vergroot de betrokkenheid, maak het functioneel en let erop dat de activiteit compenserend i.p.v. corrigerend voor het autisme is). Deze beloning na het realiseren van het gewenste gedrag weer afbouwen? Bedenk eens wat dat voor uw salaris zou betekenen!

We danken u voor uw belangstellende aanwezigheid en zien u graag in april terug bij onze volgende lezing!

Wat vond u van de lezing autisme en motivatie? Laat hieronder een reactie achter of bezoek onze facebook-pagina en reageer: www.facebook.com/spectrumbrabant

Download hier de hand-out van de lezing.