Woensdag 17 april 2013 – Samenwerking ouders en hulpverleners

Home / Lezingen verleden / Woensdag 17 april 2013 – Samenwerking ouders en hulpverleners
Woensdag 17 april 2013 – Samenwerking ouders en hulpverleners

Janneke van Bockel is ouderschapscoach en welbekend onder de naam Metamama. Haar boek “IJskastmoeder, leven met een Asperger kind” werd alom lovend ontvangen en heeft voor veel herkenning bij “lotgenoten” gezorgd. Wij zijn er trots op Janneke te ontvangen en verheugen ons op haar boeiende lezing over het samenwerken tussen ouders en hulpverleners.

Citaat:
“Onze oudste is negen. Sinds drie jaar weten we dat ze inderdaad geen kind volgens het boekje is, zoals wij al een paar jaar dachten. Maar je merkt dat niet op het eerste gezicht. Ze praat voor tien, ze is bijdehand, ze houdt ervan de leiding te nemen. Anderen ervaren haar als een haantje-de-voorste of wat al te eigenwijs, vinden haar wellicht onopgevoed als ze bruut inbreekt op een gesprek. De achterkant zien vooral wij; om een beetje goed in haar vel te zitten heeft ze veel structuur nodig. Ze is snel angstig, zoekt de grenzen op tot de rek eruit is, zet haar hakken in het zand als er iets nieuws in aantocht is en wat we haar ook proberen bij te brengen op sociaal gebied; het wil maar niet beklijven. Intuïtief heeft de R van regelmaat in ons huishouden een groot gewicht gekregen. In het begin zijn we het nog naïef eens met de opvoedbladen dat veel ouders daar wat meer aandacht aan zouden kunnen besteden. Totdat blijkt dat we dat regime niet kunnen versoepelen zonder een heel erg wiebelig meisje te krijgen. Onze dochter heeft Asperger, een zogeheten ‘stoornis in het autistisch spectrum’. Modern hè. Want ieder kind waar je tegenwoordig een vergrootglas oplegt heeft wel wat. Toch? Van die ouders zeker die niet willen accepteren dat hun kind niet aan het wensenlijstje voldoet. Ik moet nog altijd wennen aan mijn nieuwe status als ouder van een gehandicapt kind. De confrontatie met mijn eigen vooroordelen vloert me telkens weer. Ik wil net zo hard dat er wél als dat er níet iets aan de hand is met mijn kind. Want het liefst wil voor haar een zo normaal mogelijk leven. Toch maakt de diagnose me ook rustiger en begrijp ik nu waarom ik een ijskastmoeder ben.” (citaat uit IJskastmoeder)

Welke impact heeft het op ouders als zij te horen krijgen dat hun kind autisme heeft?
Janneke van Bockel vertelt openhartig over haar zoektocht naar houvast als ze hoort dat hun dochter Asperger heeft. Al doende leert zij hoe ze haar dochter daarin kan begeleiden en wat dat van haar en de andere gezinsleden vraagt. En – niet onbelangrijk – hoe ze haar weg vindt in hulpverlenersland. Een thema dat veel ouders flink bezighoudt zo merkte ze al eerder bij drukbezochte workshop ‘Ik ga naar de dokter en neem mee…’ op de landelijke Verwendag voor ouders van een kind met autisme die zij organiseert.

Met twee petten op, als oudercoach en als ouder-van, stelt Janneke in deze lezing daarom de samenwerking tussen ouders en hulpverleners centraal.

U bent van harte welkom om deze lezing bij te wonen, hiervoor kunt u onderaan op “inschrijven” klikken.

Locatie Hoofdlocatie Spectrum Brabant
Baltesakker 17
5625TC Eindhoven
Doelgroep Ouders, professionals en andere geïnteresseerden
Datum Woensdag 17 april 2013
Tijd 19.30-21.00 uur
Entree €10,00
Parkeren Ruime parkeermogelijkheden voor het gebouw.

Deze lezing heeft inmiddels plaatsgevonden. Klik hier voor een korte review en samenvattend filmpje!