PROJECT EERLIJKE KANSEN - gratis bijles

ASML en Spectrum Brabant

Het is voor veel leerlingen een lastig jaar. Door COVID-19 dreigen leerlingen flinke achterstanden in het onderwijs op te lopen. Kwetsbare leerlingen raken hierdoor alleen maar verder achterop. ASML uit Veldhoven, één van de grootste werkgevers van Nederland, maakt zich hier, net als de regering, zorgen over en wil graag helpen om ervoor te zorgen dat er eerlijke en gelijke kansen zijn voor alle leerlingen in de regio Brainport Eindhoven en omgeving. Een uitdaging die we samen aangaan.

De medewerkers van ASML hebben enorme kennis van veel vakken uit het voortgezet onderwijs en kunnen zowel in het Nederlands als in het Engels bijles geven. Ze zijn graag bereid om hun kennis in deze lastige tijden met leerlingen te delen.

Vanuit Spectrum Brabant bestaat al lange tijd de wens om de mogelijkheden van gratis dienstverlening verder uit te breiden – een droom die door de exclusieve samenwerking met ASML uitkomt!

Let op:

Gratis bijles in het kader van dit project, is uitsluitend bedoeld voor kwetsbare leerlingen die een onvoldoende staan (gemiddeld cijfer <5,5) voor een bepaald vak.

 

ASML-foto-1

Wat gaan we doen?

– Medewerkers van ASML geven gratis online bijles in diverse vakken op alle niveaus van het voortgezet onderwijs, zoals natuurkunde, wiskunde en scheikunde.

– Ze doen dat in het Nederlands of in het Engels.

– De lessen zijn uitsluitend beschikbaar voor kwetsbare leerlingen van onze partnerscholen. 

– Een reeks bijlessen start met een intakegesprek van één uur om kennis te maken en te bespreken wat de leerling nodig heeft.

– Daarna zijn maximaal 6 bijlessen van een uur beschikbaar per inschrijving.

– Na afronden van de bijlessenreeks kan zo nodig een nieuwe aanvraag gedaan worden.

Voor wie?

Het aanbod van ASML en Spectrum Brabant is er voor leerlingen die een achterstand hebben opgelopen ten gevolge van een diversiteit aan factoren. Denk aan schooluitval door Corona, onvoldoende financiële draagkracht voor betaalde bijlessen en/of psychosociale problemen. De achterstand vertaald zich in minimaal een onvoldoende voor het vak waar bijles voor wordt aangevraagd (gemiddeld cijfer <5,5). Doe je eindexamen? Dan ondersteunen we je graag extra  met online examentraining! Deze starten begin april.

Leerlingen kunnen vanuit de samenwerkingspartners van ons project worden aangemeld.

ASML en Spectrum Brabant stellen medewerkers belangeloos ter beschikking om kwetsbare leerlingen te ondersteunen in de vorm van online bijlessen. Dit betekent dat een leerling bijles krijgt van een medewerker van ASML die is bijgeschoold door Spectrum Brabant. De ASML-medewerkers zijn geen docenten, maar willen graag hun kennis delen met jongeren. Velen hebben enige ervaring in het onderwijs, bijvoorbeeld door het geven van gastlessen vanuit ASML.

Hoe werkt het?

Spectrum Brabant begeleidt en ondersteunt de medewerkers van ASML zodat ze goed voorbereid worden voor het geven van bijles. Daarnaast koppelt Spectrum Brabant de leerlingen aan de juiste bijlesgever. Samen streven we ernaar om zoveel mogelijk leerlingen bij te spijkeren zodat zij met vertrouwen hun opleiding succesvol kunnen afronden.

De bijlessen starten met een kennismakingsgesprek van een uur met aansluitend een reeks van maximaal zes bijlessen van een uur.

  • Bij de aanmelding wordt aangegeven voor welk vak en op welk niveau bijles is gewenst. Houd rekening met een ruimer aanbod van bijlesgevers voor de exacte vakken. Indien geen match gemaakt kan worden, brengen wij u hiervan op de hoogte.
  • Wij streven ernaar binnen 4 weken een bijlesgever van ASML te koppelen aan de leerling. Mocht hier in verband met een wachtlijst meer tijd overheen gaan, dan laten wij dit natuurlijk zo spoedig mogelijk weten.
  • De bijlesgever neemt contact op met de leerling/ouders voor het inplannen van een eerste afspraak.
  • Tijdens de eerste afspraak maken de leerling en bijlesgever kennis en bespreken op welk gebied de leerling bijles nodig heeft. De leerling deelt eventuele foto’s van de lesstof uit boeken, werkboeken en/of digitaal materiaal met de bijlesgever.
  • Indien de bijlesgever de opdracht aanneemt, maakt hij/zij zelf vervolgafspraken met de leerling. Mocht de bijlesgever toch geen goede match blijken, dan gaan we direct op zoek naar een nieuwe match.
  • Er kunnen tot maximaal 6 bijlessen van 1 uur per keer worden afgesproken. Wanneer de bijlessen ‘op’ zijn, wordt het traject afgesloten – de leerling kan dan weer zelfstandig vooruit. Indien gewenst, kan een leerling opnieuw worden ingeschreven voor een nieuwe serie bijlessen. Dit kan door middel van een nieuwe aanvraag die weer op volgorde van binnenkomst wordt afgewerkt.

Doe ook met ons mee!

Leerlingen kunnen worden aangemeld via alle samenwerkingspartners van het project ‘Eerlijke Kansen’. Wij streven naar samenwerkingsverbanden met zoveel mogelijk voortgezet onderwijsinstanties in de Brainport regio, aangevuld met organisaties werkzaam binnen hulpverlening, zorg en welzijn.

Ben je een school of instantie werkend met jongeren?
Word dan ook samenwerkingspartner van ons project zodat jullie kwetsbare jongeren vanaf 12 jaar kunnen doorverwijzen voor gratis bijles! Klik hier om je aan te melden.

Wil je als bedrijf ook belangeloos je medewerkers bijles laten geven?
Wil je als bedrijf, net als ASML, ook meewerken aan dit sociaal project? Indien een aantal van jullie medewerkers vrijblijvend bijles willen geven, kun je als bedrijf collega-aanbieder worden. Klik hier om jullie bedrijf aan te melden.

Wil je zelf graag gratis bijles geven?
Vraag dan eerst eens of je werkgever een collega-aanbieder wil worden! Wie weet kun je dan met meerdere collega’s bijles geven. Is dit in jouw situatie niet van toepassing? Dan kun je toch meedoen. Klik hier om je gegevens achter te laten zodat wij je verder kunnen informeren.

Ben je leerling of ouder van een leerling?
Onderaan deze pagina kun je zien welke scholen en instanties meewerken aan ons project. Mogelijk kun je via één van deze partners informeren of je in aanmerking kunt komen voor gratis bijles. ASML of Spectrum Brabant kunnen je hier helaas niet bij helpen, onze contacten lopen uitsluitend via scholen en instanties.

Over ons

Spectrum Brabant bestaat o.a. uit een gerenommeerd huiswerkinstituut dat gespecialiseerd is in studiebegeleiding, bijlessen en trainingen. In samenwerking met Bikkels.nl bouwen wij al bijna 20 jaar aan weerbaarheid en veerkracht voor kinderen en jongeren in het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs.

Het Huiswerkinstituut van Spectrum Brabant is gevestigd op diverse scholen in Eindhoven, Tilburg, Den Bosch en omgeving. Wil je meer weten over onze huiswerkbegeleiding? Klik dan op onderstaande knop.

Deelnemende scholen